KATEGORİLER

25 Aralık 2015 Cuma

24/12/2015 Perşembe, Tire

Uzun zamandır yağmur yağmıyor. Geceleyin ve sabah saatleri soğuk olsa da öğlenden akşama kadar geçen zaman diliminde adeta bahar havası hüküm sürüyor. Saat 10'a doğru beklediğim iş makinesi yaylaya ulaştı. Kadir ve ben dokuza çeyrek kala gelmiştik zaten. Kadir ağaç budama işine devam ederken ben onu bırakıp makineye iş verdim ve çoğu zaman başından ayrılmam mümkün olmadı. Önce taş evin önünü açtık. Bir gün önce koyduğum işaretler isabetli olmuş. Tam düşündüğüm şekilde çıkan hafriyat dolguya denk düştü. Yaklaşık 5 tonluk paletli bir back-hoe ama oldukça güçlü. Önündeki bıçağı tesviye için bayağı kullanışlı. Kazı şevlerini dik kestirdim. Dökülmeleri önlemek için mecburen  taş duvar öreceğiz.
Öğlen operatörler için Tire'ye inip yiyecek bir şeyler aldım. Döndüğümde kazı devam ediyordu. Makine ufak cüssesine rağmen iri kayaları zeminden söküp traktör römorkuna rahatlıkla yükleyebiliyor. Öğlen yarım saat kadar yemek molası verildi. Daha sonra  eski tuvaletlerin olduğu yere doğru  kazı alanını genişlettik. Bir kaç gül ağacı ve bir adet kiraz fidanını  başka yere dikmek üzere köküyle birlikte sökmek zorunda kaldık.

Saat 15.00 civarında makineyi fosseptik çukuru için bahçenin alt kısmına yönlendirdim. Yaklaşık dört metreye dört metre genişlik ve iki buçuk metre derinlikte bir çukur açtık. Bu büyüklükte bir çukur olunca büyük olasılıkla boşaltmaya gerek kalmayacak. Makine dönerken bir traktör yolu oluşturmasını istedim. Bu yolda traktör fosseptik yapısı için taş ve inşaat malzemeleri taşıyacak. Bazı bölgelerde ağaç dalları oldukça alçak. Yeni diktiğim ceviz fidanlarına zarar vermeksizin ağaçların arasından yolu teşkil ettik. Sık ağaçlı yerlerde yapılan çalışmalar için buna benzer küçük paletli makineler tam biçilmiş kaftan. Kadir bir ara yanımıza gelip makinenin çalışmasını seyretmeye koyuldu. <<Ne oldu bitti mi işin?>> diye sorduğumda yanında olamadığımdan budanacak ve kesilecek dalların tespitinde zorlandığını söyledi. Birlikte ağaçların arasına daldık. Kuruyan bir elma ağacını benim olurumu aldıktan sonra kökünden kesti. Yerlere kadar eğilen alçak dalları da temizledik. Ben madem makine başından ayrılamıyorum, sen de git biriken ince dal, çalı ve yaprakları yak ortalık temizlensin dedim.

Yarın Yakup usta işe başlayacaktı. O gelmeden taşı ayarlamamız lazım diye düşünürken onu bir arayım bakalım gelecek mi diye telefon ettim. Hastalıklı bir sesle rahatsızlığından dolayı yarın gelemeyeceğini söyledi. Been de taş için bir gün kazanmış oldum.

Son olarak makineyi havuzun yanına getirdik. Su deposu temel kazısına başlandı. Saat beşi geçtiğinden az sonra hava kararmaya başlayacaktı. İşin bugün tamamlanamayacağı anlaşıldı. Kadir'i göndereli yarım saat kadar olmuştu. Operatör Recep ile konuşup yarın sabah devam etmeye karar verdik. Makine ve traktörü yaylada bırakıp Tire'ye doğru yola çıktık. Recep'in dayısı belediyenin bir işinde bize uygun taş çıktığını haber vermiş. Eğer attıkları bu taşı alabilirsek iyi olacak. Çevre çitinin içindeki çevre duvarlarındaki taş hem miktar yönünden yetersiz hem de çit boyunca yolumuz olmadığından bu bölgelere kolaylıkla erişilmiyor. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder